Квакер — це… Значення слова

Історія назви

Квакер — це слово англійського походження. Дієслово quake означає “дрижати, тремтіти, трястися”. Існують різні гіпотези походження назви.

  1. Засновник течії — Фокс — на засіданні закликав суддю тремтіти перед іменем Божим, за що той назвав його “трепетуном” (quaker).
  2. За іншою гіпотезою, представники вчення стверджували, що постійно відчувають духовний трепет” перед Господом.
  3. Менш поширена версія свідчить, що, входячи в релігійний екстаз, квакери тряслися від хвилювання у фізичному сенсі.

Достеменно можна сказати, яка з гіпотез є вірною, але відомо, що назва спочатку вважалося ними образливим, і самі квакери називали себе «Християнське товариство друзів внутрішнього світла».

Суть вчення квакерского

Як і більшість представників протестантизму, товариство Друзів відкидає необхідність церкви, обрядів, ритуалів, ікон та іншої символіки релігійного характеру.

В основі вчення лежить ідея “божественної іскри” і “внутрішнього світла”. На думку квакерів, Господь звертається до людей безпосередньо, без посередників у вигляді священнослужителів.

Тому ритуали і обряди, характерні для католицизму, наприклад, причастя, відсутні в їх релігійних практиках.

Молитовні зібрання проходять наступним чином: квакери збираються в молитовному домі, розсаджуються і мовчать, намагаючись почути в собі голос Божий. Це називається мовчазна молитва. Іноді хтось один може висловитися з короткою проповіддю, якщо відчує внутрішнє бажання це зробити.

У квакерів-євангелістів збори проходять як і у більшості протестантів.

Загальні принципи навчання товариства Друзів:

  1. Всі люди рівні перед Богом, незалежно від статі, національної належності, походження, віросповідання і т. д.
  2. Чесність — основна чеснота, тому необхідно завжди говорити людям правду, незалежно від наслідків.
  3. У житті не можна прагнути до матеріальних благ, треба задовольнятися самим простим.
  4. Насильство неприйнятне, необхідно прагнути до світу, відмови від мілітаризму.
Дивіться також:  Заходи виміру ваги сьогодні і в минулому

Фото квакерів під час релігійного зібрання можна побачити в статті.