Твір Любов і зрада в повісті Андрєєва Іуда Іскаріот

Цей твір написано з високим психологічним розумінням людських вчинків. Автор розкриває сутність життєвого укладу всіх героїв, заглядаючи в їхні душі і зриває всі маски з героїв повісті.

Після виходу в друк критики накинулися на автора і сказали, що його твори просякнуті підвищеним песимізмом і драматизмом. Діячі православної церкви негативно поставилися до цієї повісті, з-за виставлення Іуди головним героєм повісті.

Так як Юда тут розписано і розглянуто під мікроскопом. У повісті висвітлені всі його сильні і слабкі сторони. Детально по роках розглянуто його життя. Від самих ранніх років до того моменту, як він став служити апостолом у Ісуса Христа.

Крім того що автор розписав всі сильні і слабкі сторони Іуди. У повісті Юда являє собою жорсткого правдивого людини, з великою кількістю вад, таких як крадіжка, зрада і засудження близьких.

Після того як Юда дізнався про те що апостоли Ісуса шкодують про те, що їх учитель скоро загине на хресті. Але нічого не роблять для того, щоб врятувати вчителя, він відкрито засуджує всіх помічників Ісуса. Хоча майбутньої страти вчителя винен те саме Юда.

Але він цього не усвідомлює, вважає себе позитивним і правильним людиною. Хоча насправді Юда жорстокий, низько моральна і страшний чоловік. Автор у повісті описує його як жахливого людини як всередині, в душі. Так і зовнішній його вигляд підтверджує ті ж якості, як душевного устрою, так і фізичні якості.

Андрєєв відкрито і без прикрас описує всіх людей і знімає маски зі всього суспільства. Він не прикрашає жодного з героїв, а навпаки показує всі негативні сторони характеру кожного члена суспільства.

Тому Андрєєва часто звинувачують у підвищеному психологизме і драматизм всіх його творів. Але сам автор називає цей твір навчальним посібником з етики товариства, навчання психології, і підручником про зраду.

Дивіться також:  Аналіз твору Андрєєва Розповідь про сім повішених

Автор відкрито пише про всі достоїнства і недоліки Іуди. Так само відкрито він описує всі вчинки учнів Ісуса, які потім після смерті вчителя стануть апостолами і будуть нести світло віри всім жителям нашої планети.

У вчинках апостолів автор також знаходить вади це в першу чергу їх поглиблене вивчення святих навчань і Біблії. Учні яскраво і щиро шанують всі правила і обітниці церкви, але просту повсякденне людське життя вони не помічають.

Не всі бачать прості потреби звичайного середньостатистичного людини. Щоденні проблеми і труднощі є в житті кожної людини. Але зберегти всі свої найкращі риси характеру це доступно не кожному людині.

У фіналі повісті Юда йде з життя, повісившись на дереві над прірвою, щоб після смерті з’єднатися з учителем. І покаятися в своїх гріхах. Перед цим він жорстоко засуджував учнів Ісуса, що вони не врятували свого вчителя і не допомогли відбити його у стражників.