Критика про пєсі Островського Безприданниця і відгуки сучасників

Твір має непросту долю, оскільки за життя письменника п’єса зустріла обурені відгуки критиків.

З точки зору сучасників письменника перша театральна постановка драми не торкнулася серця глядачів, які навіть не викликали після вистави на сцену автора твору, оскільки в представленому вигляді п’єса з’явилася описом широко задуманої побутової картини з обробленими художніми прийомами деякими подробицями, з уже відомими і не новими фігурами представлених героїв.

На думку критиків, письменник представляє в образі головної героїні п’єси Лариси Огудаловой опис шматочки чистого неба, куточка, прагне до кращого, але глядач бачить Ларису як недалекій романтичної міщанки, здатною лише на спокуса сильним чоловіком, фатальним спокусником. Тим самим літературознавці вважають, що письменник витратив свій дорогоцінний талант і час на написання трагічного твору, що відтворює банальні, старі, нецікаві історії містять опис подій, що відбуваються з нерозумною, дурною дівчиною. Чекаючи створення від драматурга нового типу героїні, критики, нібито, отримують підновляє старенький мотив з численними діалогами натомість дій, відрізняється деякою тяжеловесностью, не розділяючи моральну задум автора.

Деякі з сучасників-рецензентів, приймаючи п’єсу як не найкраще творіння письменника, все ж погоджуються в тому, що твір являє собою вірну, глибоку картину безсоромності, безсердечності, холодності, що є характерними рисами існуючого суспільства, при цьому акцентують увагу на скупість опису облич героїв, визнаючи певну виразність їх образів, в яких зображені типові представники російської дійсності.

Однак окремі критики позитивно відгукуються про образах Паратова і матері Лариси, вважаючи їх опис досить яскравим, виразним і достовірним. За словами одного з літературознавців, письменник демонструє перетворення істинної любові в принизливе почуття, що стало запорукою грошового, пихату і продажного суспільства, протиставляючи йому чисті людські стосунки між людьми.

Дивіться також:  Образ і характеристика Тихон в пєсі Островського Гроза твір

При цьому літературні рецензенти відзначають майстерність письменника в зображенні типових характерів руських людей особливо в образі людини-ганчірки, але вважають, що в п’єсі відсутні герої, що представляють сильний, героїчний характер, який притаманний природним якостям російського народу. Саме тому твір, з їх слів, являє собою зображення похмурою і безрадісної картини, що виражає песимістичне авторське настрій реальної сучасної дійсності, в якій описуються цинічні герої, в тому числі і героїня, що викликають презирство.

Первісне неприйняття п’єси критиками викликано їх нерозумінням сюжетної лінії твору, а також складних характерних рис героїв в поєднанні з взаємовідносинами між ними, нездатністю зробити правильну оцінку реальної складності і тонкощі головних лейтмотивів п’єси, не усвідомлюючи проблематики твору, його художнього втілення і серцевини задумки.