Критика про роман Пушкіна Дубровський – відгуки сучасників

Олександр Сергійович Пушкін – великий поет Росії, який став еталоном для всіх письменників, які творили після його народження. Він є творцем особливо художньої мови, а його твори увійшли в саму могутню класичну літературу. Але й великий поет надавався критиці як негативною, так і позитивною. В основному суб’єктивну оцінку його творам могли дати лише сучасники Пушкіна. «Дубровський» став одні з кращих творінь поета, яке знає кожен сучасний освічена людина. Що про «Дубровском» говорили освічені сучасники Пушкіна розглянемо далі.

В. Р. Бєлінський вважав, що «Дубровський» був передвісником «капітанської дочки», де розповідають історію кохання, лише в першому з більш щасливим кінцем. Пушкін явно засуджує поміщицькі принципи. Дубровський – прототип людини, який має дворянське коріння, але не підтримує зв’язок з ними, а навпаки відрікається. При цьому врятувати самодостатнього героя від горя і любові так і не вдалося. Бєлінський захоплюється точно переданим чином російської дівчини, яка по-справжньому жіночна, влюблива і юна міркуваннями. Фантазії і мрії про велику любов притаманні майже кожної дворянці. Батько її з точністю показує усталений дворянський побут з усім його самодурством. Все це блискучі боку повісті, які вдалося виявити автору.

П. В. Анненков здивований швидкості написання твору. 3 місяці для такого твору досить малий термін. Але слід зауважити, що нариси були зроблені олівцем – це пояснює чому опис того, що відбувається любовного трикутника так швидко закінчується, а бути зображений так неточно і перебільшено. Хоча образ Троекурова йому вдався, в усіх деталях і дрібницях. Потрібно бути тонким психологом, щоб так відчувати і зображати героїв. У російській літературі до цього часу було мало творів, де з такою точністю зображуються психологічні портрети людей.

Дивіться також:  Образ і характеристика Земфіри в поемі Цигани Пушкіна

Так само в журналі “Санкт-Петербургские ведомости” була опублікована стаття анонімного автора, в якій говорилося, що головний герой твору Дубровський -це уособлення російської природи. Російського духу. Він офіцер і чесний, сильний чоловік не тільки духом, але й тілом (це можна побачити в сутичці Дубровського з ведмедем). Він подібно Омеляну Пугачову стає ватажком повстання на ґрунті почуття помсти і глибокої російської печалі. Положення подій як у Ромео і Джульєтти властиві лише Пушкіну.

В. О. Ключевський так само оцінив другорядного героя Троекурова, який стар віком і життєвими принципами. Його поведінка властиво російській поміщику. Неуцтво, грубість, егоїзм і владолюбство – головні його риси характеру. Князь Верейский – це новий вид людини, яка отримує все більше розповсюдження серед російського народу.

Всі відгуки про твір Пушкіна «Дубровський» мають один і той же підтекст. Кожен вчений літератор говорить про талант автора і неймовірному спадщині твори.