Левій Матвій у романі Майстер і Маргарита Булгакова

Твір на тему Левій Матвій

Велике значення у своєму романі «Майстер і Маргарита» Михайло Булгаков приділив Левію Матвія — самому вірному учневі Ієшуа. Я кажу, що цей персонаж мав саме велике значення, тому що Ієшуа — це прототип Ісуса Христа, зі слів якого і була написана Біблія, як прийнято вважати. А Ієшуа говорить у своїй промові до Пилата, що ходить за ним чоловік і записує все, що той говорить, але тільки коли Ієшуа подивився, що саме писав Левій Матвій, то він жахнувся, бо все було там исковеркано, що всі думки про науку його були не такими, якими він їх мовив.

Яким же був Левій Матвій, і чому він відрікся від усього, що було у нього в житті і пішов за Ієшуа бродити і записувати все, що говорить філософ? Насамперед варто сказати, що Левій Матвій був бідним чоловіком років сорока, працюючим збирачем податків. З рис його характеру можна сміливо виділити, наприклад, фанатичну захопленість якоюсь ідеєю, в даному випадку — ідеєю, яку проповідує Ієшуа Га-Ноцрі. Він дійсно відрікся від своєї роботи, від можливої сім’ї, якщо вона в нього була, цього читачеві не говорять, і пішов бродити з Ієшуа.

Головною думкою Булгакова було те, що Біблія була написана учнями Христа невірно, якщо навіть Христос існував. У словах Ієшуа, передбачуваного Ісуса і звучить фраза про те, що ще буде багато крові, тому що вчення його трактовано неправильно учнем його, Левием Матвієм.

Але говорити про злий умисел у даному випадку не доводиться, адже Левій Матвій сам неправильно розумів думки філософа, а тому і писав так. Він перейнявся глибокою повагою до свого вчителя, а тому, коли Ієшуа ведуть на страту, Левій Матвій хоче обірвати життя свого вчителя ножем, щоб той не мучився розп’ятий на спеці. Це говорить про милосердя Левія. На жаль, вбити Ієшуа до страти не виходить, тому Левій починає проклинати Бога за те, що той не дарує смерті Ієшуа. По волі випадку цими прокльонами Левій ніби накликає жахливу грозу та дощ, які й змушують призвести кару у виконання. Левій Матвій збирається забрати тіло Ієшуа зі стовпа, але, побачивши двох інших злочинців, вирішує зняти і їх. Це говорить про добре його душевної і про те, що хоча б трохи, але суть вчення він вловив.

Дивіться також:  Твір Понтій Пілат і Ієшуа (зустріч, розмова,суперечка, діалог) в романі Майстер і Маргарита

Коли Левія Матвія приводять до Пилата, і пропонують роботу писарем, він говорить, що Пилат сам буде боятися його, не зможе дивитися йому в очі, тому що вбив його вчителя, адже саме через боягузтво Пілата Ієшуа помер. Тим самим читач розуміє, що Левій Матвій дуже проникливий людина.