Гоніння на християн в Римській імперії: постулати, віра, невдоволення, політичні та соціальні причини, історія та періоди гонінь і переслідувань

Гоніння християн за Нерона

Переслідувань, які проходили під керівництвом цього імператора, вражають свідомість своєї незмірну жорстокістю. Християн зашивали в шкури диких звірів і віддавали на розтерзання собакам, одягали в просочену смолою одяг і підпалювали, щоб «невірні» висвітлювали бенкети Нерона. Але подібна безжалісність лише зміцнювала дух єдності християн.

Мученики Павло і Петро

12 липня (29 червня) християни всього світу святкують день Петра і Павла. День пам’яті святих апостолів, що прийняли смерть від руки Нерон, відзначався ще в Римській імперії.

Павло і Петро займалися читанням проповідей, і хоча вони завжди працювали далеко один від одного, їм судилося померти разом. Імператор сильно недолюблював «апостола язичників», і його ненависть стала лише сильніше, коли він дізнався, що під час свого першого арешту Павло звернув у свою віру багатьох придворних. Наступного разу Нерон посилив варту. Правитель пристрасно бажав вбити Павла при першій же можливості, але на суді мова первоверховного апостола так сильно вразила його, що він вирішив відстрочити страту.

Апостол Павло був громадянином Риму, тому його не піддавали тортурам. Страта відбулася таємно. Імператор боявся, що своєю мужністю і непохитністю він зверне в християнство тих, хто це побачить. Однак навіть самі кати уважно слухали слова Павла і були вражені стійкістю його духу.

У Священному Переданні сказано, що апостол Петро разом із Симоном Волхвом, який також був відомий умінням воскрешати мертвих, був запрошений жінкою на поховання її сина. Щоб розкрити обман Сімона, якого багато хто в місті вважали Богом, Петро повернув хлопця до життя.

Гнів Нерона звернувся на Петра після того, як він звернув в християнство двох дружин імператора. Правитель наказав стратити першоверховного апостола. На прохання віруючих Петро зважився покинути Рим, щоб уникнути покарання, але йому стало бачення Господа, входив у браму міста. Учень запитав Христа, куди прямує. «У Рим, щоб знову бути розп’ятим», – була відповідь, і Петро повернувся.

Дивіться також:  Сесілія Невілл, герцогиня Йоркська

Оскільки апостол не був римським громадянином, його піддали бичеванию і розіп’яли на хресті. Перед смертю він згадав про своїх гріхах і вважав себе недостойним прийняти ту ж смерть, що і Господь його. На прохання Петра кати прибили його вниз головою.